Bulgur – a kitűnő és egészséges köret alternatíva

A bulgur az egyik legegészségesebb gabonák közé tartozik. Pár helyen superfoodnak is nevezik.

BESZERZÉS KEDVEZŐ ÁRON + RECEPTÖTLETEK

Mi a bulgur?

bulgurA bulgur – más néven török búza vagy török rizs – a durumbúza egy speciális, tört változata. A búzaszemeket még a teljes érés előtt betakarítják, hántolják, majd előfőzés után megszárítják, és összetörik. Kifejezetten ősi táplálék, bizonyos leletek szerint már 8 ezer éve is fogyasztották. Napjainkban a közel-keleten és Indiában a mindennapos étkezés része (Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban), de jó gasztronómiai tulajdonságai miatt Magyarországon is egyre kedveltebb. Kétféle változata létezik, a világos és a sötét.

Sokan a vegetáriánus fogások kedvelt hozzávalójának tartják, a török kisir (csípős-paradicsomos bulgursaláta) és a libanoni tabbouleh fő komponense, de megállja a helyét a magyar konyha sok területén is, ahol köretként vagy salátákhoz felhasználhatjuk.

Mire használjuk a bulgurt?

Kitűnő alternativája a rizsnek, gyorsan elkészül és kiadós. Készülhet belőle köret, tehetjük salátába, de még desszert is lehet.

Nagyon jó köret, hasonlít a rizshez, de kicsit „harapósabb”, pergősebb az állaga, és percek alatt elkészíthető. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a belőle készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel.

bulgur saláta

A bulgurt, ha köretnek szeretnénk elkészíteni, mivel elő van főzve, elég csak forró vízzel felönteni, és néhány percig, csupán addig főzni, míg a folyadékot beissza.

Semleges íze miatt minden zöldség és fűszer vagy bármilyen fogás illik hozzá, felhasználásának csak képzeletünk szabhat határt.

Kevesen tudják, de nem csak köretként, de desszertekben is megállja a helyét. Remekül igazodik a mazsolához és egyéb aszalt gyümölcsökhöz. Főzve, vagy egy éjszakán át joghurtba áztatva pedig ideális alternatíva zabkása helyett is.

Bulgur vagy rizs?

Ha fehér rizs és a bulgur közül kell választanunk, akkor egyértelműen az utóbbi a győztes. Ha viszont a bulgur és a barna rizs között ingadozunk, akkor szinte mindegy, hiszen mindegyik egészséges. Viszont a bulgur rosttartalma több mint ötszöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva.

Ami mégis a bulgur mellett szól, hogy a bulgurt feleannyi idő alatt elkészíthetjük, mint a barna rizst.

Mivel megfőzve nagyon hasonlít a tarhonyára, akár tarhonya helyett is használható.

A bulgur nemcsak finom, de egészséges is

A bulgur és a rizs kalóriatartalma körülbelül ugyanannyi, azonban a bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, ez az egyik legjobb érték a gabonák között, míg a sima rizsé 70-90 körül van, de a legjobb basmati rizs GI-je is 58. Ez azt jelenti, hogy nem okoz vércukor ingadozást és a bulgur formájában bevitt szénhidrát energiaforrásként használódik el, zsírraktározás helyett; az egyik legkevésbé hizlaló szénhidrátforrás.

A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban gazdag köretalternatíva. Székrekedés, rossz emésztés esetén is segíthet, persze bőséges folyadékfogyasztás mellett. Különösen magas az E-vitamin tartalma. A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutunk hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működését is támogathatja.

Magas rost tartalma gondoskodik (természetesen elegendő folyadék fogyasztás mellett) az anyagcserénk optimalizálásában és a belek egészségének megőrzésében.

bulgur recept bulgur recept

Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsommártásban recept

Egyszerű, olcsó, könnyű, mégis laktató, akár kimaradt bulgurból is gyorsan elkészíthető vegetáriánus főétel.

Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük.

A bulgurgombócok elkészítésénél a kertben frissen növekvő zöldfűszereinkből használtunk, de használhatunk hozzá szárított fűszereket is. Ilyenkor nyáron gyakran vásárolunk a piacon is zöldfűszereket, kis darab folpackba tekerve, apróra vágva le is tudjuk fagyasztani.

Mi úgy éreztük, hogy ehhez a paradicsomos ételhez a bazsalikom, oregánó, kakukkfű illik a legjobban. Fokhagyma, hagyma is került bele bőven. Ezek segítettek feldobni a bulgur semleges ízét és finommá varázsolni a paradicsomszószt.

Hozzávalók 10 szem gombóchoz

1 bögre főtt bulgur
2 evőkanál csicseriborsóliszt
1 tojás
2 evőkanál étolaj (bármelyik a Bulkshopban kapható) / 1 evőkanál kókuszzsír
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
1 fél maréknyi oregánólevél összevágva
2-3 gerezd fokhagyma átpréselve (ízlés szerint)
1/2 hagyma apróra vágva
1 kávéskanál (vagy több) só
1 evőkanál sótlan ételízesítő
sós víz a gombócok főzéséhez

Hozzávalók a paradicsommártáshoz

3 evőkanál sűrített paradicsom
1/2 hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma átpréselve
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
3 szál kakukkfű levelei és virágai
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl növényi tej/tejszín (zsíros kókusztejet használtunk)
1-2 evőkanál étolaj / 1 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál barna cukor / kókuszcukor / bármilyen cukorpótló
1 nagy csipet só

Elkészítés

1. A gombóc elkészítése:
A hozzávalókat gyúrjuk össze, formázzuk gombóccá és sós vízben főzzük ki.
A gombócok akkor vannak készen, ha felúsznak a főzővíz tetejére.

2. A paradicsomszósz elkészítése:
Az olajon kissé pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a paradicsomot, öntsük fel a tejjel.
Egyet forraljunk rajta, vegyük le a tűzről és öntsük át a turmixba.
Minden mást dobáljunk bele a turmixba, a keményítőt is ide tegyük.
Turmixoljuk meg, ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még tejet vagy vizet.
Az összeturmixolt masszát tegyük vissza a főzőedénybe és forraljunk rajta egyet.
Tegyük bele a kifőtt gombócokat és melegítsük át.

Jó étvágyat!

Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsommártásban

 

BULGUR – CHIA MAG – ERITRITOL – GOJI BOGYÓ

konyhalap.hu