Chia mag – egy igazi szuperélelmiszer

chia mag egy valódi superfood, sok fehérjét, szénhidrátokat, rostokat, omega-3 és omega-6 zsírsavat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Gazdag antioxidáns forrás. Nagyon kiadós, igen egyszerűen használható alapanyag, egy valódi energiabomba, sok jó tulajdonsággal.

BESZERZÉS KEDVEZŐ ÁRON + RECEPTÖTLETEK

Mi a chia mag?

chia magA chia mag (vagy azték zsálya) a maják és az aztékok mindennapi étele volt. Latin neve Salvia hispanica L., azaz spanyol zsálya, amely elnevezést Carl Linné botanikusnak köszönhetjük. Dél-Amerikában őshonos, Mexikóban és Guatemalában nő.

Neve a maják nyelvén erőt jelent, ami nem véletlen: a chia mag nagyon sok energiát szolgáltat a szervezetnek, „futók étkeként” is hívták utalva egy indián csoportra, akik kitartó futásukról voltak híresek, és a chia mag étrendjük részét képezte.

Az azték uralkodók, adó címén, évi négyezer tonna chia mag beszolgáltatását követelték meg az alattvalóiktól. Magjának mágikus erőt tulajdonítottak, soha nem indultak úgy csatába, hogy ne ettek volna belőle. Úgy használták, mint a mai energiaitalokat: felfedezték ugyanis, hogy a chia mag hatására kitartóbbak lesznek harc közben, és hosszabb távokat tudnak futva megtenni.

A chia mag jellemzői

Kitűnő tápanyagforrás. Rendkívül gazdag A-, E-, C-, B1- és B2-vitaminban, kolinban (J-vitamin) és folsavban. A chia mag húsz százaléka fehérje, nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot és vasat (háromszor többet, mint a spenót), rezet, jódot, bórt, foszfort, káliumot, mangánt, magnéziumot, cinket, stronciumot, valamint szilíciumot.

Bővelkedik antioxidáns alkotóelemekben, míg a chia magban nagyobb mennyiségben találhatók meg omega-3 zsírsavak, mint az egyik legfontosabb omega-3 raktárnak számító lenmagban vagy a halakban. Optimális az omega 3-6 aránya. Vegetáriánusok, vegánok számára a halolaj méltó helyettesítője. Oldható és oldhatatlan rostok gazdag forrása.

Mivel – a lenmaggal ellentétben – a chia mag emésztése nem okoz gondot a szervezetünknek, így a benne lévő értékes tápanyagok valóban hasznosulni tudnak.

chia mag

A chia mag jótékony hatása az egészségre

Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a szervezet számára. Az omega 3 támogatja immunrendszer működését, segít a szív- és érrendszeri betegségek esetén, csökkenti a koleszterinszintet, vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a koncentrációs képességet. Szükséges az agy- és idegsejtek, valamint a látóhártya működéséhez. Az omega 6 a cukorbetegség mellékhatásait csökkentheti, az anyagcserét hatékonyabbá teszi, javítja a bőr, a köröm és a haj állapotát.

Az oldhatatlan rostok miatt lassabban emésztjük meg, így alacsonyan tartja az inzulin szükségletünket, és emésztésjavító hatása van, a tápanyagoknak is van idejük felszívódni. Teltségérzetet okoz, ami segíthet a fogyni vágyóknak is. “Mellékhatásként” pedig – a gazdag ásványianyag-tartalomnak köszönhetően – feltölt energiával. A rostok is hozzájárulnak a vércukor- és koleszterinszint csökkentéshez.

Az antioxidánsok lassítják az öregedés folyamatát, csökkentik a krónikus betegségek tüneteit, szabadgyök-lekötő képességük révén rákmegelőző hatással is bírnak.

A fehérjék testünk építőelemei, minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek, fontos a folyamatos pótlásuk. Az aminosavak pedig a fehérjék építőkövei, egy részüket csak a táplálkozással tudjuk bejuttatni. Ilyen például a triptofán, ami a mély alvásért felelős, és a chia magban megtalálható.

chia magMivel a chia mag gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a vas, foszfor, magnézium, réz és különösen a kalcium, amelyből egyetlen csészényi a napi ajánlott bevitel ötödét tartalmazza, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt segít az erős csontozat és fogazat kialakításában és megtartásában. Idősebb embereknél ugyanezen okok mentén megelőzi a csontritkulást, hozzájárul az izmok és az idegek egészséges működéséhez.

A világon ismert ehető dolgok közül az egyik legmagasabb rosttartalmú, tömegének mintegy negyven százalékát teszi ki az élelmi rost, így az egyik legegészségesebb fogyókúrás élelmiszer. A chia magban található rost igen nagy mennyiségű vizet képest megkötni, zselésedik, és a gyomorban térfogata megnő, ezáltal fogyasztója hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak, így kevesebb kalóriát fogyaszt. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében és az evés mérséklésében, így az kiváló összetevője bármilyen diétás étrendnek.

A chia mag további előnyei

A chia magról bebizonyították, hogy képes csökkenteni a vérben a trigliceridek és az LDL vagy rossz koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL avagy jó koleszterinét. Segít kontroll alatt tartani a vérnyomást, csökkenti az inzulinrezisztenciát és az artériás gyulladásokat, hozzájárul a hasi elhízás csökkentéséhez, mindezek által védi a szív egészségét, megelőzi az agyvérzést és a szívrohamot.

Mivel a chia mag többszörösen telítetlen zsírsavakban, főként omega 3-ban gazdag, hozzájárul a kardiovaszkuláris rendszer egészségéhez, csökkenti a vér trigliceridszintjét, megakadályozza a lerakódásokat az erekben, és kontroll alatt tartja a vérnyomást. Rostok, fehérjék és omega 3 zsírsavak olyan kombinációját tartalmazza, amelyek védik az immunrendszert, az idegrendszert és az egészséges anyagcserét.

Az összes növény közül a chia tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az omega 3 zsírsavakat, főként az ALA (alfa-linolénsav) és az EPA (eikozapentaénsav) tartalma nagy, így ideális élelmiszer a vegán életmódot folytatók számára. Fokozza az agyműködést, mérsékli a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét, csökkenti a koleszterinszintet, a fájdalomgócokat, merevséget, az ízületi és más gyulladásokat.

A chia mag nem csupán remek kalciumforrás, ezáltal csonterősítő hatású, de mangánt, foszfort, szelént, magnéziumot és rezet is tartalmaz. A mangán segít megőrizni a csontok egészségét, és serkenti a vér sejtes elemeinek megújulását, a foszfor a DNS felépítéséhez és az energiatároláshoz elengedhetetlen. A szelén megelőzi a bőrfertőzéseket, hatásos a hajas fejbőr korpásodása ellen, a magnézium és a réz pedig a jól működő idegrendszerhez nélkülözhetetlenek.

Kutatások bizonyítják, hogy a chia mag segít a teljesítmény és az állóképesség fokozásában. Sportolás vagy más nagy fizikai igénybevétel előtt fogyasztva, javítja az edzés hatékonyságát, erőt ad a fizikai munkához, és jobban működik a legtöbb hagyományos táplálékkiegészítőnél és sportitalnál.

chia mag puding

A chia mag felhasználási lehetőségei

A chia mag nagyon sokoldalúan használható élelmiszer. Készíthetők belőle pudingok, kenyerek, sütemények, használható salátákhoz, rakott ételekhez és sütéshez, liszt vagy akár panír helyett is.

Semleges ízének köszönhető, hogy szinte bármilyen étellel harmonizál.

A chia mag főzés, sütés hatására sem veszti el antioxidáns tartalmát, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs. Gluténmentes diétába is beilleszthető.

A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását.

Müzlibe, reggeli turmixba szórva, de salátába, főzelékbe keverve is egészségesebbé tehetjük ételeinket chia maggal

A chia mag vásárlásánál figyeljünk oda, hogy csak fekete és fehér magokból álló keveréket válasszunk, mert a vörös chia magok még éretlenek. A chia magokat zárt edényben, hűvös, sötét helyen tároljuk. Szerencsére nem avasodik meg, így nagyobb mennyiségeket is beszerezhetünk belőle.

Főzés nélkül készíthetünk vele jobbnál jobb pudingokat.

A chia mag felhasználása receptekben

A chia mag fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha nyersen fogyasztjuk. A magokat hozzáadhatjuk a reggeli gabonapehelyhez, müzlihez, de önmagában is fogyaszthatjuk, gyümölcslébe, tejbe vagy épp joghurtba, kefirbe keverve. Mivel nincs karakteres íze (a szétrágott magoknak enyhén diós aromájuk van), így szinte bármihez hozzáadhatjuk. A magokkal megszórhatjuk a salátánkat, a szendvicseinkre is tehetünk belőle.

A desszertek között a különféle pudingok és turmixok, smoothie-k kapcsán merülhet fel a chia mag felhasználása. Chia magból könnyedén készíthetünk pudingot, hiszen jól megszívja magát, és kellemes, kocsonyás állagú lesz.

A magokat őrölt formában a különféle tésztaalapú ételekhez is hozzáadhatjuk, mivel gluténmentes, így könnyedén kiváltható vele a liszt, sőt sokan a tojás kiváltására is folyadékkal kevert, megkocsonyásodott chia magot használnak.

Ha nem szeretnénk étkezéshez kötni a chia mag használatát, akkor a legegyszerűbb, ha a mexikóiak után szabadon mi magunk is chia frescát készítünk, ami semmi más, mint egy teáskanálnyi maggal meghintett gyümölcslé, amelyet nagyjából 10 percet pihentetünk, hogy a magok megpuhulhassanak.

Fogyasztható csíráztatva vagy akár teaként is. Utóbbihoz 1 teáskanál (vagy akár több) chia magot tégy bármilyen hőmérsékletű gyógyteába. Várd meg, amíg pár perc után a magok lesüllyednek a csésze aljára, és a szemek szétnyílnak. Ezután fogyasztható is. Hűsítő ital is készülhet belőle, de sportolóknak is kiváló energia- és fehérjeforrás.

chia mag puding
chia mag puding

 

BULGUR – CHIA MAG – ERITRITOL – GOJI BOGYÓ

konyhalap.hu