Eritritol – édesítés felesleges kalóriák nélkül

Az eritritol kiváló cukorhelyettesítő, cukorbetegeknek is ajánlott. Alkalmas sütésre, főzésre, édesítő erejét hő hatására sem veszti el.

BESZERZÉS KEDVEZŐ ÁRON + RECEPTÖTLETEK

Mi az eritritol?

eritritolAz eritritol (vagy eritrit) egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.

Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Egy nem patogén mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket ultrafiltrálják, kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.

1848-ban fedezte fel egy brit kémikus (John Stenhouse), friss és fermentált gyümölcsökben.

Az eritritolt először Japánban kezdték el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban.
Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként.

A Magyar Élelmiszerkönyvben Eritrit néven szerepel.

Az eritritol kedvező jellemzői

Kalóriatartalma minimális (20 kcal/100g – néhány helyen 0 kcal-al számolják), így az egyik legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.

eritritol recept

Nincs kihatással a vércukorszintre, glikémiás indexe (GI) alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Néhány országban 0 glikémiás indexűnek írják le. Nincs hatással az inzulintermelésre. Így cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatják.

A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Sőt kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. (A legoptimálisabb védelem viszont az eritritol és a xilit kombinációjával érhető el.)

Édesítőereje nagyjából 70%-a a kristálycukorénak. Íze hűs és édes, utóízmentes.

Az eritritol teljes mértékben és gyorsan felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs.

Az eritriol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritriolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.

Emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az isomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité.

A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.

Az eritritol kedvező tulajdonságai az élelmiszeriparban

Az eritriol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.

Az eritritol számos nem édesítő, élelmiszer-technikai hatással is rendelkezik.
Ezeket a hatásokat az élelmiszeripar széles termékskálán kihasználja. Az édességektől a tejtermékekig fontos összetevő.

Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír.

Hatóanyag-hordozóként is alkalmazza az ipar pl. egyéb adalékanyagok vivőmolekulájaként.

Vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként, azaz stabilizátorként is használják, a kis páratartalom szárító hatását semlegesíti.

Sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására is alkalmazható.

Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékének stabilizálására is felhasználják.

Az eritritol alkalmazása

Használható süteményekben, kekszekben és kétszersültekben maximálisan 10% mennyiségig, amivel nagy mértékben fokozható adott élelmiszerek eltarthatósága.

Az eritritol hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek.
Az eritritol sütőipari alkalmazása tömörebb tésztát és puhább terméket eredményez.
Emellett használatával a sütőipari termékek kevésbé színeződnek.

A cukorkákban nem higroszkópos (nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát), jó fényt, törési tulajdonságokat és szájban való olvadást biztosít.

Gyorsan kristályosodik.

Egyes cukorkafélékben, mint pl. a karamella az eritritol jól kombinálható a maltittal a kristályosodás irányítása érdekében.

A legjobban finomra őrölt vagy por formában használható, de keménycukorkákhoz kristályos vagy szemcsés formában is kitűnően alkalmas.

Következtetések az eritritolról

Az eritritol a legegészségesebb és a legkisebb kalóriatartalmú (és szénhidrát tartalmú) választási lehetőség a cukorhoz és más cukoralkoholokhoz képest. Felhasználhatósága azonos más testes édesítőszerekével, ráadásul egészséges és magas az emésztési toleranciája.

eritritol recept
eritritol recept

 

BULGUR – CHIA MAG – ERITRITOL – GOJI BOGYÓ

konyhalap.hu