Az eritritol kiváló cukorhelyettesítő, cukorbetegeknek is ajánlott. Alkalmas sütésre, főzésre, édesítő erejét hő hatására sem veszti el.
BESZERZÉS KEDVEZŐ ÁRON + RECEPTÖTLETEK
Mi az eritritol?
Az eritritol (vagy eritrit) egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.
Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Egy nem patogén mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket ultrafiltrálják, kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.
1848-ban fedezte fel egy brit kémikus (John Stenhouse), friss és fermentált gyümölcsökben.
Az eritritolt először Japánban kezdték el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban.
Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként.
A Magyar Élelmiszerkönyvben Eritrit néven szerepel.
Az eritritol kedvező jellemzői
Kalóriatartalma minimális (20 kcal/100g – néhány helyen 0 kcal-al számolják), így az egyik legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.
Nincs kihatással a vércukorszintre, glikémiás indexe (GI) alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Néhány országban 0 glikémiás indexűnek írják le. Nincs hatással az inzulintermelésre. Így cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatják.
A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Sőt kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. (A legoptimálisabb védelem viszont az eritritol és a xilit kombinációjával érhető el.)
Édesítőereje nagyjából 70%-a a kristálycukorénak. Íze hűs és édes, utóízmentes.
Az eritritol teljes mértékben és gyorsan felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs.
Az eritriol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritriolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.
Emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az isomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité.
A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.
Az eritritol kedvező tulajdonságai az élelmiszeriparban
Az eritriol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.
Az eritritol számos nem édesítő, élelmiszer-technikai hatással is rendelkezik.
Ezeket a hatásokat az élelmiszeripar széles termékskálán kihasználja. Az édességektől a tejtermékekig fontos összetevő.
Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír.
Hatóanyag-hordozóként is alkalmazza az ipar pl. egyéb adalékanyagok vivőmolekulájaként.
Vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként, azaz stabilizátorként is használják, a kis páratartalom szárító hatását semlegesíti.
Sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására is alkalmazható.
Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékének stabilizálására is felhasználják.
Az eritritol alkalmazása
Használható süteményekben, kekszekben és kétszersültekben maximálisan 10% mennyiségig, amivel nagy mértékben fokozható adott élelmiszerek eltarthatósága.
Az eritritol hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek.
Az eritritol sütőipari alkalmazása tömörebb tésztát és puhább terméket eredményez.
Emellett használatával a sütőipari termékek kevésbé színeződnek.
A cukorkákban nem higroszkópos (nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát), jó fényt, törési tulajdonságokat és szájban való olvadást biztosít.
Gyorsan kristályosodik.
Egyes cukorkafélékben, mint pl. a karamella az eritritol jól kombinálható a maltittal a kristályosodás irányítása érdekében.
A legjobban finomra őrölt vagy por formában használható, de keménycukorkákhoz kristályos vagy szemcsés formában is kitűnően alkalmas.
Következtetések az eritritolról
Az eritritol a legegészségesebb és a legkisebb kalóriatartalmú (és szénhidrát tartalmú) választási lehetőség a cukorhoz és más cukoralkoholokhoz képest. Felhasználhatósága azonos más testes édesítőszerekével, ráadásul egészséges és magas az emésztési toleranciája.
BULGUR – CHIA MAG – ERITRITOL – GOJI BOGYÓ – JACKFRUIT – MANGÓPÜRÉ – TAHINI
Termékajánló
NEERA SZIRUP – hatékony fogyás és méregtelenítés
HERBAFULVO – Az immun-, ér- és emésztőrendszer őre