Jackfruit – a húshelyettesítők királya

jackfruit jelenleg a legtrendibb húshelyettesítő a vegetáriánusok és a vegánok között. Sokoldalúan felhasználható és ízesíthető, ráadásul rengeteg előnyös tulajdonsággal is rendelkezik.

BESZERZÉS KEDVEZŐ ÁRON + RECEPTÖTLETEK

A JACKFRUIT JELLEGZETESSÉGE

Az érett jackfruit íze lágy, édeskés, gyümölcsszerű – leginkább a banán, az őszibarack, a mandarin és a mangó keverékére emlékeztet. Kissé éretlen formájában a gyümölcs textúrája szálas ás rostos, hasonló bizonyos húsokéhoz. Nincs igazán saját íze, így ízsemlegessége garantálja, hogy kitűnő húshelyettesítő alapanyagként lehessen használni. Bármilyen módon ízesíthetjük.

Ami a felhasználási lehetőségeket illeti, a határ a csillagos ég. A jackfruitot ajánljuk húsok helyett, párolva, grillezve,salátákhoz, édességekhez, levesekhez, vagy akár nyersen is. A „pulled pork”-szerű állaghoz előzetesen szálakra szedik és pácolják.

jackfruit húshelyettesítő

A JACKFRUIT FOGYASZTÁSÁNAK ELŐNYEI

A jackfruit tartalmaz A- és C-vitamint, B1, B2, B3 és B6 vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot (303mg / 100g), vasat, cinket, folsavat és rostot. 100g jackfruit nagyjából 2g fehérjét és 3,6g rostot tartalmaz.Az éretlen jackfruitnak (amelyet a konzerv is tartalmaz) alacsony a glikémiás indexe: 11-es, így diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják.

Kalóriában szegény, 100g jackfruit 94 kalóriát tartalmaz.

Telítve van karotinnal és flavonoiddal, antioxidánsokkal, így gyulladást csökkentő hatással is rendelkezik. Antibakteriális hatással is rendelkezik, fitonutriensekben (növényi tápanyagokban) gazdag.

Nem tartalmaz zsírt és rossz koleszterint.

A JACKFRUIT TOVÁBBI JELLEMZŐI

Eredeti lelőhelyén, Dél- és Délkelet-Ázsiában húsa és leve curryk alapanyaga, ehető magjából pedig lisztet őrölnek. A jackfruit már a modern gasztronómiában is megtalálta a helyét. A zöld, még nyers gyümölcs szálas-foszlós textúrájának köszönhetően remekül helyettesíti a húsokat.

Az érett, sárga változat rafináltan édeskés íze miatt pedig már önmagában is pompás desszert.
A jackfruit nem tartalmaz telített zsírt vagy koleszterint. Alacsony a kalóriatartalma és a nátrium-tartalma is alacsony. Rostot tartalmaz, mely segíti az emésztést, további káliumot, mely segítheti a szív egészséges működését.

A Jackfruit a legnagyobb fán termő gyümölcs a Földön. Tömege a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t , átmérője az 50 cm-t is elérheti. Az eperfafélék családjába tartozó kenyérfafajta, amely Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Bangladesh nemzeti gyümölcse.

BRASSÓI APRÓPECSENYE HELYETT – JACKFRUIT PECSENYE RECEPT

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel.

Újragondoltunk egy klasszikust.  A brassói aprópecsenye egy népszerű, otthon is, éttermekben is gyakran felszolgált húsétel.
Reméljük a képeken látott növényi testvére is legalább olyan népszerű lesz a növényevők táborában.
Kedvencünkből, jackfruitból készítettük. Fűszerezésénél megtartottuk, illetve igyekeztünk utánozni a hagyományos ízesítést. Egyszerűsége ellenére nagyon finom lett. Akár maradék krumpliból is elkészíthető, mindenki, még a család nem vegán tagjai is szeretni fogják.

brassói aprópecsenye jackfruittal


Hozzávalók 2 főre

10-15 darab kisebb, nem szétfővős, héjában főtt krumpli
1 doboz jackfruit konzerv leszűrve, lecsepegtetve, kinyomkodva
1 közepes lilahagyma
1 kis vöröshagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma aprózva, de nem átnyomva
1 kávéskanál BBQ fűszerkeverék*
1 csipet bors
1 mokkáskanál őrölt kömény / lehet kicsit több
1 kávéskanál folyékony füst / lehet kicsit több is
2 nagyobb löttyintésnyi étolaj felezve
körülbelül 2-3 deciliter víz vagy zöldséglé
1 kávéskanál füstölt paprika a tálaláshoz
himalája só ízlés szerint

Elkészítés

1. A krumplikat héjukban főzzük meg, hagyjuk kihűlni és attól függően, hogy mekkorák, negyedeljük, felezzük el őket. Megtehetjük, hogy hűlés után meghámozzuk, de akár héjastól is feldarabolhatjuk.
2. Egy löttyintésnyi étolajon, lassú tűzön pirítsuk meg a krumplit. Hosszasan, időnként kevergetve sül nagyon szép pirosra. Süssük egészen addig, amíg a jackfruit elkészül (kb. 20-25 perc)
3. A jackfruit konzervet szűrjük le, a feleslegesen benne maradó konzervlevet nyomkodjuk, facsarjuk ki belőle.
4. Pirítsuk meg a hagymákat, kissé karamellizálódóan.
5. Adjuk hozzá a fokhagymát, néhányszor keverjük át, majd adjuk hozzá a fűszereket egyszerre. Kavarjuk át néhányszor, tegyük hozzá a folyékony füstöt, ezzel is kevergessük egy kicsit. Sózzuk meg.

6. Tegyük bele a hagymás masszába a jackfruitszeleteket, pirítva kevergessük meg néhányszor, majd öntsünk hozzá annyi vizet / zöldséglevet, ami éppen csak ellepi. Főzzük a jackfruitot közepes lángon 20 percig úgy, hogy időnként hagyjuk elfőni a levét, iciri-picirit lepirítjuk, majd apródonként pótoljuk a vizet újra és újra. Kavargatáskor a jackfruit szeleteket nyomkodjuk egy kicsit apróbbra, de nem kell teljesen szálasra.
7. 20 perc főzés után pirítsuk kissé le újra és végleg. Mindvégig vigyázni kell, hogy a jackfruitos massza kissé lepiruljon, de ne égjen le.
8. Az időközben megpirult krumplit keverjük össze az elkészült jackfruittal.
9. Szórjuk meg füstölt paprikával és már tálalható is.

Megjegyzések:

*A BBQ fűszer összetevői: só, őrölt mustármag, fokhagyma granulátum, őrölt koriander, vöröshagymapor
A jackfruitot előző nap is elkészíthetjük, annál finomabb, minél hosszabban tudja átvenni a fűszerek és a hozzávalók ízét.
A héjában főtt krumplit is elkészíthetjük előző nap.

BULGUR – CHIA MAG – ERITRITOL – GOJI BOGYÓ – JACKFRUIT – MANGÓPÜRÉTAHINI

 

Termékajánló

NEERA SZIRUP – hatékony fogyás és méregtelenítés

HERBAFULVO – Az immun-, ér- és emésztőrendszer őre