Kesudió

A kesudió sok B2-, B3-, B6- és E-vitamint tartalmaz. A kesudió hozzájárulhat az érrendszer karbantartásához, a koleszterinszintre kedvező hatással lehet. Magas magnézium-tartalmának köszönhetően védhet a magas vérnyomástól, az izomgörcsöktől, hozzájárulhat a migrén és a fejfájás távoltartásához. Kalcium-tartalma erősíti a csontokat és az izmokat. A kesudió fogyasztása csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát. Mindezeken felül jódot, cinket, rezet és vasat is tartalmaz, ezek ugyancsak elengedhetetlenek a szervezet számára.
A kesudiót száraz helyen, légmentesen záródó edényben célszerű tárolni. Ezt a magot a hűtőszerkényben akár fél évig is tárolhatjuk, fagyasztva egy évig is eláll.

Igen ízletes levesekhez, különféle ragukba, rizskörethez adva. Készíthetünk belőle vajat, felhasználhatjuk süteményekhez. Száraz serpenyőben átpirítva salátákhoz adhatjuk, vagy a reggeli müzlibe keverhetjük.

A kesudió Brazíliában őshonos, az Amazonas vidékéről származó örökzöld fa termése. Az Amerikába érkező hollandok, portugálok, franciák is megszerették a kesudió fa termését és azt az alma alakú áltermést, aminek a végén maga a mag elhelyezkedik. Az európai elterjedés előtt a portugálok már sokkal távolabbi tájakra is elvitték a kesudiót, próbálták meghonosítani és termeszteni a növényt. Így került el a kesudió Kelet-Afrikába és Indiába is. India ma a világ legnagyobb kesudió exportőre.

A lédús, ízletes alma nyersen fogyasztható és sokféleképpen felhasználható, ám könnyen megsérül, így a szállítást nem tűri, ezért nem ismerjük. Gyümölcslevet, lekvárt, szörpöt készítenek belőle.

A kesudiófa igazi termése azonban az alma végén megbújó mag. A magot dupla héjréteg és egy – rétegek között megbúvó – anyag védi a külvilágtól, ezért csak hámozottan kapható.

 

BULGUR – CHIA MAG – ERITRITOL – GOJI BOGYÓ – JACKFRUIT – MANGÓPÜRÉTAHINI

 

Bulgur 2kg-os kiszerelésben

 

 

Termékajánló

NEERA SZIRUP – hatékony fogyás és méregtelenítés

HERBAFULVO – Az immun-, ér- és emésztőrendszer őre